2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Bisnode: tovább csökken a cégek száma
2014.11.25
Munkahely
138
.
A magyar cégek száma tovább csökken, mivel egyre kevesebb céget alapítanak, és egyre több a kényszertörlés - írja kedden közzétett jelentésében az üzleti információszolgáltató Bisnode.

A társaság összesítése szerint mintegy 548 ezer működő cég van a piacon, amelyből az első tíz hónapban 35,7 ezer szűnt meg, emellett viszont 25 ezer új vállalkozást alapítottak.
Tavaly a cégek 6,46 százalékát törölték, míg az idén már két hónappal az év vége előtt az 6,53 százalékát. A szolgáltató úgy véli, amennyiben a tendencia folytatódik, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható.

Az idei várható éves cégalapítási index ezzel szemben feltehetően mintegy 0,6 százalékponttal kisebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál.
Megyei vonatkozásban 2014 első tíz hónapjában Pest megyében a legstabilabb a cégvilág, a vállalkozások csupán 4,81 százalékát törölték, továbbá az elemzés rámutat arra, hogy a fővárosban tevékenykedik a legtöbb vállalat, és arányaiban is itt a leggyakoribb a cégalapítás.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény idézi Keleti Józsefet, a cégcsoport ügyvezető igazgatóját, aki szerint a cégek számának csökkenése nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon.

Kifejtette: az adósságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért a csökkenés hosszú távon akár egy stabilabb cégvilághoz vezethet.
A kizárólag 100 millió forint árbevétel feletti cégeket alapul véve például a 2014-re várható éves cégtörlési index értéke csupán 0,48 százalék, ami jóval kevesebb mint az összes cégre vonatkozó 7,8 százalék.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.