2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Semjén: a kormány csalódott a szlovák alkotmánybíróság elutasító döntése miatt állampolgárságügyben
2014.09.17
Kormány
395
.
A magyar kormány csalódással értesült arról, hogy a szlovák alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgársági törvény alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-vel.

A politikus közleményében emlékeztetett: ez az a törvény, amely megfosztja szlovák állampolgárságától mindazokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik.
Ezzel szemben Csehország éppen idén január 1-jétől tette lehetővé a kettős állampolgárságot - jelezte.
A miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a szlovák törvény, amelyet válaszlépésként értelmeztek a magyar állampolgárság kiterjesztésére, valójában döntő többségében szlovákokat sújt, akik nem Magyarország, hanem más országok állampolgárai is. "Ezért a jogszabály nemcsak a magyar, hanem a szlovák emberek érdekeivel és jogaival is ellentétes" - hangsúlyozta.
Semjén Zsolt végül kijelentette: a magyar kormány a felvidéki magyarság mellett áll emberi és polgári jogaik védelmében, és természetesen továbbra is minden támogatást megad nekik.


MTI