2024.04.18 | Csütörtök
Andrea, Ilma napja

A vártnál kevésbé csökken a személyi számítógépek értékesítése az idén
2014.08.28
Egyéb hírek
445
.
Az idén a személyi számítógépek (PC) világpiaci forgalma a korábban jelzett 6 százaléknál alacsonyabb mértékben, 3,7 százalékkal csökken a vártnál nagyobb első félévi kereslet miatt - közölte csütörtökön az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

A fejlett régiókban a személyi számítógépek értékesítése az egyaránt emelkedő vállalati és lakossági keresletnek köszönhetően 5,6 százalékkal, 2010 óta a legmagasabb mértékben növekszik majd az idén. Az IDC előrejelzése szerint az idén 140,7 millió asztali és hordozható személyi számítógépet értékesítenek a fejlett régiókban a tavalyi 133,3 millió után. Az eladások 2018-ra azonban 129,2 millióra esnek vissza.
A fejlődő régiókban az idén 162,7 millió asztali és hordozható személyi számítógép eladására lehet számítani, kevesebbre a tavalyi 181,9 milliónál. A fejlődő térségekben a személyi számítógép értékesítések száma nagyjából állandósul és az IDC számításai szerint 2018-ban is évi 161,8 millió lesz.
Az idén összesen 303,5 millió személyi számítógépet értékesítenek majd világszerte a tavalyi 315,1 millió után. Az eladások 2018-ra 291,1 millióra csökkennek.
A személyi számítógépek iránti keresletet rövid távon elsősorban a vállalati informatikai beruházásoknak a fejlett régiókban tapasztalható növekedése gerjeszti. Pozitív hatása van emellett a PC-kereslet alakulására még a táblagépek által támasztott konkurencia gyengülése is. A táblagép piac ugyanis egyrészt a telítődés felé halad, másrészt a kereslet súlypontja kezd eltolódni a kisebb méretek felé, amelyek már nem jelentenek konkurenciát a személyi számítógépeknek. Ugyanakkor a gyártók a hordozható személyi számítógépeket is kezdik ellátni korábban csak a táblagépekre jellemző funkciókkal, például érintőképernyővel, valamint a táblagépekhez hasonlíthatóan vékony és könnyű kivitellel.


MTI