2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Volner: meg kell szüntetni a külföldi vállalatok előnyben részesítését!
2014.07.21
Kormány
375
.
A Jobbik szerint meg kell fordítani a magyar és a külföldi vállalkozások uniós támogatásának arányát, új hitelforráshoz kell juttatni a hazai cégeket és meg kell szüntetni az adózásbeli különbségeket.

Volner János, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának jobbikos elnöke Nokia komáromi gyárának bezárására utalva hétfőn sajtótájékoztatón kijelentette: sérülékennyé és nemzetközi szinten kiszolgáltatottá teszi az országot az, ahogy a kormány külföldi cégekre alapozza a magyar gazdaság növekedését. Úgy értékelte, a külföldi cégek rendszeresen visszaélnek helyzetükkel, felveszik a különböző támogatásokat, majd a pénzcsapok elzárásakor távoznak.
Az ellenzéki politikus az anomáliák közé sorolta az adókedvezmények méretgazdaságossági arányhoz kötését. A külföldi cégeknek már az első pillanattól vissza nem térítendő állami támogatások járnak, a magyar vállalkozásoknak pedig hatósági ellenőrzések és szigorú adófizetés az osztályrésze - mondta.
Megjegyezte: elsősorban a külföldi cégek részesültek a növekedési hitelprogramból, amelynek első két pillérében 701 milliárd forintot osztottak ki támogatott hitelként, s ebből mindössze 18 milliárd forint jutott a 10 főnél kisebb létszámú vállalkozásoknak. Emellett az uniós források jelentős része is a Magyarországon megtelepedett vállalkozásokhoz kerül, a magyar vállalkozásokat ezekből jórészt kirekesztik - fűzte hozzá Volner János. A jobbikos politikus szólt arról is, hogy míg egy külföldi vállalkozás az adófizetést "meg szokta úszni" a 10 százalékos társasági nyereségadóval, addig egy magyar vállalkozást az állam megadóztat osztalékágon, így az 3-4-szer annyi adót kénytelen fizetni Magyarországon a nyeresége után, mint egy külföldi.
A bizottsági elnök szerint ezekkel a lépésekkel a kormány konzerválja azt a helyzetet, hogy a külföldi vállalkozások Magyarországon jelentős versenyelőnyhöz jutnak a magyar cégekkel szemben, a magyar gazdaság pedig nem tud megerősödni.

MTI