2024.04.18 | Csütörtök
Andrea, Ilma napja

Nokia - A szlovák munkahivatal is bekapcsolódna a megoldásba
2014.07.18
Munkahely
384
.
A szlovák munka, szociális és családügyi hivatal (ÚPSVR) is be akar kapcsolódni a Nokia komáromi gyára bezárásának következményeként előálló foglalkoztatási probléma megoldásába - közölte a hivatal révkomáromi kirendeltségének illetékese pénteken.

A Nokia mobil üzletágát megvásárló Microsoft, amely a következő egy évben 18 ezer munkahelyet akar megszüntetni világszerte, csütörtökön jelentette be, hogy bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót - köztük jelentős számú szlovák állampolgárt is - foglalkoztat.
A szlovák munkahivatal azt közölte, hogy bár egyelőre hivatalos úton sem a munkáltató, sem a magyar partnerszervezetük nem értesítette őket a várható elbocsátásokról, a sajtóban megjelent információk alapján azt tervezik, hogy bekapcsolódnak a problémamegoldásba. A magyar munkaügyi hivatallal együttműködve, átmeneti tevékenységű kirendeltséget hoznának létre a Nokia komáromi gyárában és részt vennének a tervezett állásbörze szervezésében is.
A szlovák hivatal ezen felül az elhelyezkedés segítését célzó tanácsadói szolgáltatás beindítását és más aktív helyzetmegoldó intézkedéseket is tervbe vett, ezek sorában számol az iparengedélyek kiváltását ösztönző anyagi segítségnyújtással is.
Helena Tarabcíková, az ÚPSVR révkomáromi irodájának szóvivője szerint a Nokia komáromi gyárában megközelítőleg 500 szlovák állampolgár dolgozik. Ilyen magas számú potenciális új munkanélküli komoly problémákat okozhat az országos átlagnál jóval magasabb munkanélküliséggel küzdő dél-szlovákiai régióban, konkrétan a révkomáromi járásban, amelynek munkahivatala mindössze 50 szabad munkahelyet tud kínálni az állás után érdeklődőknek.
A révkomáromi járásban, az idén nyári adatok szerint, a munkanélküliek aránya meghaladja a 19 százalékot, ami abszolút számokban több mint tízezer álláskeresőt jelent.
A révkomáromi régióban kimutatott munkanélküliségi arány közel négyszerese a pozsonyinak és jóval magasabb mint az országos átlag, amelyet idén májusban - éves szinten enyhe csökkenést jelezve - 12,8 százalék volt.,

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.