2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Április-júniusban 126 ezerrel dolgoztak többen, mint egy éve
2015.07.29
Munkahely
2905
.
A foglalkoztatottak száma április-május-júniusban meghaladta a 4 millió 201 ezret, ezzel 126 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 15-64 évesek között a foglalkoztatottsági arány 2,5 százalékponttal javult, és elérte a 63,8 százalékot.
A férfiak foglalkoztatottsága nagyobb mértékben, 3,3 százalékkal bővült, így elérte a 2 millió 261 ezret. A 15-64 éves női foglalkoztatottak száma 2,7 százalékkal, 1 millió 906 ezerre nőtt.
A korcsoportok közül legnagyobb mértékben, 3,8 százalékponttal, 45,1 százalékra nőtt a 55-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája, miközben a 15-24 éves korosztályé 2,1 százalékponttal, 25,2 százalékra, a 25-54 éves csoporté 1,8 százalékponttal, 80,6 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatás szintje a 15-64 évesek körében valamennyi régióban emelkedett, a legjelentősebben - 4,6 százalékponttal - Észak-Magyarországon. A foglalkoztatási ráta Közép-Magyarországon és Nyugat-, illetve Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb, mindhárom régió esetében meghaladta a 67 százalékot, Észak-Alföldön pedig a legalacsonyabb, 58,6 százalék.
A 20-64 éves korcsoport esetében - amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre - a foglalkoztatási ráta 2,4 százalékponttal, 68,7 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalék célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 75,7, a nőknél 62 százalék - közölte a KSH.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.