2024.04.25 | Csütörtök
Márk napja

Európában az egyik leggyorsabb ütemű bővülést mutatja a magyar kiskereskedelem
2015.07.23
Egyéb hírek
3203
.
Európában az egyik leggyorsabb ütemű bővülést mutatta a magyar kiskereskedelmi forgalom májusban - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a KSH adatait értékelve az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte: az embereknek több pénzük van, többet költenek, ez gazdasági növekedést eredményez.
Tavaly májushoz képest az idén májusban a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma bővült - tette hozzá.
Megjegyezte: vannak uniós tagállamok, ahol a kiskereskedelmi forgalom csökken.
Glattfelder Béla kifejtette: a naptárhatástól megtisztított 5,4 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedés azt mutatja, hogy Magyarország Európában kiemelkedően teljesít, ezzel a mutatóval az Európai Unióban a negyedik legjobb adatot érte el, messze meghaladva az uniós átlagot.
Fontosnak nevezte az államtitkár, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülése önmagában is munkahelyet teremt, az idén májusban mintegy 3200-zal többen dolgoznak a szektorban, mint egy évvel ezelőtt. Rámutatott arra: a részmunkaidőkben foglalkoztatottak száma csökken, míg a teljes munkaidőben dolgozóké növekedett.

Az államtitkár szerint a kiskereskedelemben is megfigyelhető, hogy egyre inkább munkaerő-hiány mutatkozik, 3100 főt meghaladó üres állás.
Glattfelder Béla felhívta a figyelmet arra is, hogy a legnagyobb mértékű bővülés az online kereskedelemben történt, az idén májusban 45 százalékkal emelkedett az internetes értékesítés az előző év azonos időszakához képest.
Úgy vélte, hogy az online kereskedelem bővülése világjelenség, és az Európai Unió valamennyi tagállamában növekszik ez a modern kereskedelmi forma.

A fogyasztók sok esetben felismerik, hogy olcsóbban lehet online vásárolni, mert kevesebb kiskereskedelmi költség, árrés rakódik rá, mint a hagyományos csatornákon, ezért az online kereskedelem megállíthatatlanul bővül - tette hozzá.
Szerinte az online kereskedelem bővüléséhez olyan szabályozási, jogi környezet szükséges, amely a fogyasztók számára biztonságot nyújt.



MTI