2024.04.26 | Péntek
Ervin napja

Várakozáson felül teljesített a Mol az első negyedévben
2015.05.08
Egyéb hírek
620
.
Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Mol-csoport 2015 első negyedéves eredménye, az előző negyedévhez képest 5 százalékkal magasabb, 154,1 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Elemzők 145,3 milliárd forint körüli negyedéves tisztított EBITDÁ-ra számítottak a portfolio.hu által készített konszenzus szerint.
A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az idei első negyedéves újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 47 százalékkal több az előző év azonos időszakában elért 104,6 milliárd forintnál.

Az értékesítés nettó árbevétele 921,9 milliárd forint volt az első három hónapban, amely 18 százalékkal alacsonyabb a 2014 első negyedévi 1120,9 milliárd forinthoz képest.
A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a tartósan 60 dollár alatti kőolajár ellenére sikerült erős pénzügyi teljesítménnyel kezdeni az évet, így még biztosabb, hogy a vállalat eléri a 2015-re kitűzött 2 milliárd dolláros tisztított EBITDÁ-t. Hozzátette: a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét érte el, mindazonáltal 2017-ig újabb 500 millió dolláros hatékonyságjavulást akar elérni a cég. Az upstream (kutatás és kitermelés) üzletág Norvégiában terjeszkedett, amelynek eredményeként a vállalat megduplázta kutatási potenciálját, mindemellett pedig a meglévő kelet-közép-európai portfólió költségeinek csökkentésén dolgoznak – fejtette ki a vezérigazgató.

Az első negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDÁ-ja 138,5 milliárd forintot ért el, ami 36 százalékkal magasabb az előző év első negyedévi bázisnál.
Az upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDÁ-ja 60,7 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, amely 7 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél és 27 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Míg a kitermelés közel azonos szinten maradt, a teljesítményt negatívan befolyásolta a Brent árának további hordónkénti 22 dolláros csökkenése. A szegmensből származó bevételek csökkenését csak részben ellensúlyozta a forint dollárral szembeni 11 százalékos erőteljes gyengülése, az alacsonyabb kutatási költségek, valamint egyes egyszeri tételek.
A downstream üzletág az idei első negyedévben 74,3 milliárd forintos tiszta újrabeszerzési árakkal becsült EBITDÁ-t ért el, amely közel azonos 2014 utolsó negyedévhez. Az eredményt a dollár erősödése mellett a finomítói környezet további javulása, valamint a tartósan magas integrált petrolkémiai árrés is támogatta. A pozitív hatásokat ellensúlyozta a szezonális okok miatt 12 százalékkal csökkenő értékesítési volumen és az alacsonyabb nagykereskedelmi árrés.

A Mol-csoport 58 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első negyedévben.
Az eladósodottsági mutatók 2015 első negyedévében kis mértékben emelkedtek, a nettó eladósodottság 21,8 százalékra nőtt, ami a jelentés szerint részben a működési cash-flow csökkenésének (magasabb működőtőke igény) és a közelmúlt upstream és kiskereskedelmi akvizícióinak tudható be.
A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 20 százalékos növekedést könyvelt el - a 18 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján -, amelyet a magasabb hazai szállított mennyiség generált. 2015 első negyedévétől a szegmensben a magyarországi gázszállítási rendszerüzemeltető, a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) maradt az egyedüli szereplő. A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 15 250 forint volt, míg az elmúlt egy évben 10 580 és 15 600 forint között mozgott.



MTI