2024.04.18 | Csütörtök
Andrea, Ilma napja

Februárban 3,4 százalékkal nőtt az átlagkereset
2015.04.21
Egyéb hírek
563
.
Februárban 3,4 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 2,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, a versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 0,7, százalékkal nőtt.
A fogyasztói árak 1,0 százalékos februári éves csökkenésével számolva a reálkeresetek éves 4,4 százalékkal nőttek a nemzetgazdaság egészét tekintve, és 4,3 százalékkal a vállalkozásoknál a közfoglalkoztatottak nélkül.
A vállalkozások 3,6 százalékkal több foglalkoztatottat alkalmaztak, mint a tavaly februárban.
A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek 0,3-0,4 százalékponttal kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 234 ezer forint volt.
A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (480 ezer forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (143 ezer forint).

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 183 ezer ember - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 10 300, illetve 9300 forint volt.
Január-februárban nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 154 000 forint volt, - a kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt - a bruttó keresetekével azonos mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevő hatást nem gyakorolt a nettó keresetek átlagindexében. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 160 700 forintra becsülhető - közölte a KSH.

Az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 856 ezer volt, 53 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A közfoglalkoztatottak nélkül 2 millió 686 ezren dolgoztak, 84 ezerrel többen az egy évvel korábbinál. A vállalkozásoknál 1 millió 892 ezren dolgoztak, 3,8 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.


MTI