2024.04.18 | Csütörtök
Andrea, Ilma napja

10 hihetetlen dolog, amit nem tudtál az online nyelvtanulásról
2015.02.27
Oktatás
634
.
Az internetet nem csak szórakozásra lehet használni, ez már régóta köztudott. Sokan ott intézik hivatalos ügyeiket, azon keresztül dolgoznak – és egyre többen választják az online tanulás adta lehetőséget is. Ezen a téren pedig az internet leginkább a nyelvoktatásra alkalmas. Hogy miért? Ezt szedte össze nekünk az ország legtapasztaltabb online nyelviskolája, a PontKom Nyelviskola.

1. Olcsóbb, mint a hagyományos nyelvtanulás
Hogy miért? Pofon egyszerű a magyarázata: ha a tanuló és a tanár között online a kapcsolat, és mindkét fél ott lép be a tanórára, ahol akar, az nem csak a hallgatónak, de az iskolának is jó. Nincs szükség terembérlésre, krétára, filctollra, papírhalmokra. Csak a tanár tudására, a Te tudásvágyadra, és egy élő netkapcsolatra. Így az online nyelviskolák ugyan azon a színvonalon, de olcsóbban tudják biztosítani tanfolyamaikat, mint a hagyományos nyelviskolák.

2.Te határozhatod meg, mikor legyenek a tanórák
Késő estig dolgozol? Külföldön vállaltál állást? Otthon kell maradnod a gyerekkel? Ma már ez sem kifogás, hogy ne vegyél nyelvórákat. Sem a munkarended, sem az időeltolódás, sem az altatási rend nem akadály, mert az online nyelviskolák hozzád igazítják az órarendet.

3. A tanárral itt is élőben, közvetlenül beszélsz
Az online nyelviskola nem azt jelenti, hogy a számítógépeden keresztül, otthon a szobádban önállóan tanulsz. Egy online nyelviskolában élő kapcsolat van a tanár és a diákjai között. Lehet tőle kérdezni, lehet jelentkezni, és lehet megjegyzéseket fűzni a tananyaghoz. A tanár pedig minden segítséget megad, amit kérsz a nyelvórák során.

4. Ha akarod, vannak „osztálytársaid”; ha akarod, magántanuló vagy
Akár melyik megoldás a szimpatikus, van választási lehetőséged. Ha azt szeretnéd, hogy a tanár egyedül veled foglalkozzon a tanórák alatt, akkor jelentkezz magántanulónak. Ha téged inspirál az, hogy valakivel együtt tanulhatsz, jelentkezz csoportos oktatásra. A legtöbb online nyelviskola több variációs lehetőséget is kínál. A PontKom-nál például magán, páros és csoportonként maximum 4 fős oktatást is választhatsz.

5. Nem kell csúcsgép vagy szélessávú internet
Ha elég jó a géped ahhoz, hogy megnyiss vele egy netes böngészőt, és ha elég gyors a neted ahhoz, hogy elolvass egy e-mailt, akkor jó eséllyel a virtuális tanterem is elérhető számodra, így egy gyengébb nettel sem kell lemondanod az online nyelvtanulás lehetőségeiről.

6. Tulajdonképpen egy „tanteremben” ülsz, csak virtuálisan
Az online nyelviskolák olyan kiszolgáló programokat használnak, melyek egy virtuális tantermen keresztül kötik össze a hallgatót a nyelvtanárral. Ezek a skype-hoz hasonlóan működnek, de annál jóval többet nyújtanak. Itt is látod a tanárt, hallod a hangját, és ő is hall téged, és ha akarod lát is. A szoftverben van azonban egy tábla is, amit mindketten használhattok. Itt láthatod, mit ír a tanár a táblára, milyen feladatlapot töltötök ki, milyen audiovizuális anyagot vesztek. És a tanár is lát mindent, amit a nyelvtanuló csinál a táblán.

7. A hagyományos tankönyvek is használhatóak
Azért, mert az online nyelvoktatás modern, virtuális tanteremben zajlik, netes felületen keresztül, még nem kell megijedni akkor sem, ha úgy érzed, neked szükséged van a papír alapú tudásra is. A tananyag a hagyományos és már ismert tankönyvek és munkafüzetek alapján, de egyedi módszerekkel kerül összeállításra. Mindez a virtuális tanteremben digitális formában elérhető, de ha mégis szükségét érzed, hogy a kezedbe vedd őket, bárhol hozzájuk juthatsz.

8. Van élet a Duolingo-n túl
Felejtsük el azokat a határokat az online nyelvtanulás kapcsán, amiket a Duolingo, vagy bármelyik hasonló nyelvoktató szoftver állít elénk. Ezek a programok rendkívül hasznosak, jó szívvel ajánljuk a használatukat, remek kiegészítői a tanulásnak, de nem pótolnak egy képzett nyelvtanárt, aki személyre szabottan, az egyedi problémáidra reagálva állítja össze óráról órára a tananyagot, és élő kommunikációban segíti a haladásodat. Az online nyelvoktatásban ma már ez is alapvető elvárás.

9. Rugalmas, kényelmes, személyre szabott. Kell több?
A hagyományos nyelvtanulásnál az online nyelvoktatás jóval rugalmasabb, teljes mértékben személyre szabható, és bárhol- bármikor elérhető. Kényelmes, hiszen nem kell sehova utaznod, elég, ha átmész a legnyugisabb szobába. Ráadásul bárhonnan elérhető a magyarok számára is. Tanulj akármelyik országban, dolgozz akárhol külföldön, az online nyelvtanulással úgy fejlesztheted nyelvtudásodat, hogy a magyar megmarad közvetítő nyelvnek.

10. Egyre népszerűbb és elfogadottabb
Világszerte és hazánkban is egyre népszerűbb az online oktatás. Az elearningindustry.com előrejelzése szerint 2019-re a világ főiskolai képzéseinek fele online alapú lesz. De már 2013-ban is 10 hallgatóból 4 legalább egy kurzust online végzett. Az online oktatási rendszereket alkalmazó képzési intézmények 74%-a a PontKom Nyelviskola által is használt virtuális tanterem módszerét részesíti előnyben.




Ferling PR