2024.04.18 | Csütörtök
Andrea, Ilma napja

Elemzők: tovább javul a munkaerő-piaci helyzet
2014.10.21
Munkahely
154
.
Tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, a foglalkoztatás bővüléséhez a versenyszféra is hozzájárult, és a reálkeresetek érdemben bővültek a negatív infláció mellett - mondták a Buda-Cash és az ING elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss kereseti adatokkal kapcsolatban kedden az MTI-nek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében azt emelte ki: a munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, és hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. A nemrégiben megjelent makrogazdasági adatok is alátámasztják, hogy a kormány által kitűzött növekedési cél 2014-ben is tartható lesz. A beérkezett adatok folytatódó dinamikus létszámbővülést és számottevő reálkereset emelkedést vetítenek előre éves szinten is - írták.
Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kiemelte: az adatok alapján tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, nemcsak a közfoglalkoztatásnak hanem a vállalkozói szféra bővülő foglalkoztatásának is köszönhetően. A keresetek emelkedésének mérséklődése nem tűnik aggasztó üteműnek, a lényegében negatív infláció mellett a 2,2 százalék is érdemi bővülést jelent a kimutatott reálkeresetekben - tette hozzá.
Ismertetése szerint a bázishoz képest 4,7 százalékkal emelkedett az alkalmazásban állók létszáma augusztusban, 2,855 millióra, a közel 130 ezres létszámnövekedéshez a közfoglalkoztatás 48 ezerrel, a versenyszféra 49 ezerrel járult hozzá. A közfoglalkoztatás nélkül a bérek növekedési üteme 3,9 százalék lett volna, ami az idei évben eddig a legmérsékeltebb - igaz, valójában május óta ez a 4 százalék közeli szint a jellemző - vélekedett. A fő szektorokat tekintve a versenyszférában a keresetek 4,2 százalékkal emelkedtek, ami az április óta jellemző sávot jelenti. A költségvetési szférában 1,7 százalékkal csökkentek éves szinten a bérek, illetve a közfoglalkoztatottakat nem számítva a növekedés 2,3 százalékra lassult.
Kitért arra: az adatok alapján a háztartások fogyasztása középtávon is bővülhet, ezt támogathatják még további rezsicsökkentések és a devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati döntések.
Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a munkaerőpiac konszolidációja tovább folytatódott az elmúlt időszakban: 2,7 százalékkal emelkedett az alkalmazottak létszáma a vállalkozói szférában augusztusban az előző év azonos időszakához képest. A létszámbővülés a költségvetési intézményekben - szintén közfoglalkoztatottak nélkül számolva - elérte a 4 százalékot, vagyis a primer munkaerő-kereslet emelkedése jól tükrözi a hazai GDP növekedését. Megjegyezte, hogy a közfoglalkoztatottak létszáma ismét jelentősen bővült és elérte a 195 ezret augusztusban, éves bázison közel 50 ezerrel nőtt.

Balatoni András szerint a vállalkozói szféra óvatosságát jelzi, hogy egyelőre csak mérsékelten emelkednek a rendszeres bérek a szektorban (3,8 százalék év/év), azonban prémium és bónusz-kifizetés volt megfigyelhető augusztusban (+19 százalék év/év), így a nettó bérek emelkedése elérte a 4,4 százalékot, ami a 0,2 százalékos infláció mellett a reálbérek 4 százalékot meghaladó emelkedését eredményezte.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén kiemelte: május óta erre a 4 százalékos tempóra állt be bérnövekedés a nemzetgazdaságban a közfoglalkoztatottak hatását kiszűrve, és a bérdinamikát egyértelműen a közfoglalkoztatottak számának növekedése húzza lefelé. A keresetek emelkedése mindenképpen pozitív, főleg annak fényében, hogy lényegében nincs infláció. Ez azt jelenti, hogy a nettó reálbér is emelkedett, vagyis fogyasztásra is többet tudnak költeni, ez pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedésével segíti a gazdasági bővülést - értékelte. Az elemző szerint a visszafogott infláció, a gazdaság várható bővülése miatt növekedhet a lakosság mozgástere, amely fokozatosan pörgeti majd fel a belső fogyasztást. A K&H várakozásai szerint 2,5 százalékkal növekedhet a bruttó bér 2014-ben, és, ha nem lesz adóváltoztatás a munkabéren, akkor jövőre 1,5-2 százalékos nettó reálbér emelkedéssel számolnak.


MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.