2024.04.25 | Csütörtök
Márk napja

Az MSZP az állampolgársági törvény végrehajtásának átvilágítását sürgeti
2014.09.18
Kormány
468
.
Az állampolgársági törvény végrehajtásának azonnali és teljes átvilágítását sürgeti az MSZP.

Kiss László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében emlékeztetett: pártja több mint egy éve konkrét délvidéki, erdélyi és kárpátaljai eseteket említve jelezte, hogy visszaélések lehetnek a könnyített honosítási eljárásokkal. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes akkor arról biztosította az MSZP-t - idézte fel -, hogy az egyszerűsített honosítás ügyében biztosított a törvényi garancia a törvénytelenségek kiszűrésére.
"Semjén Zsolt tudott arról, hogy már 256 ügyben van büntetőeljárás?" - tette fel a kérdést a szocialista politikus, aki szerint az is kérdés, "hány ezer, tízezer érintettje van az állampolgársági mutyinak".
Kiss László úgy látja, a megfelelő biztonsági elemek beépítése nélkül a hatóságoknak és a közigazgatási szerveknek esélyük sem volt arra, hogy védekezzenek azok ellen, akik a magyar állampolgárságot üzletnek tekintik. Az MSZP-s képviselő ezért a jogszabály végrehajtásának átvilágítását szorgalmazza.
Az Index kedden arról írt, elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Semjén Zsolt aznap az MTI-nek hangsúlyozta, a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán azt is mondta: a baloldal összehangolt támadást indított a kettős állampolgárság ellen.


MTI