2024.04.25 | Csütörtök
Márk napja

Csökkent a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítménye az eurózónában
2014.08.21
Munkahely
416
.
A feldolgozóipari és a szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-index (BMI) is csökkent augusztusban júliushoz képest az eurózónában a Markit Economics csütörtöki előzetes adatai szerint.

A Markit közleménye szerint a feldolgozóipari BMI augusztusban 50,8 pontra csökkent 51,8 pontról, a szolgáltató szektori 53,5 pontra 54,2 pontról, az összetett BMI-mutató 52,8 pontra 53,8 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.
A termelés a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban is nőtt, de a növekedés mértéke mindkét szektornál lassult, a feldolgozóiparban jobban, mint a szolgáltató szektornál.
Ez a mérsékelt és törékeny gazdasági növekedés a Markit szerint nem elegendő a munkanélküliség érezhető csökkentéséhez, augusztusban szinte nem is vettek fel új alkalmazottakat az európai vállalatok. A geopolitikai kockázatok, a gazdaság helyzete miatti aggodalom, és a költségek alacsonyan tartása további indokok voltak, hogy a vállalatok ne vegyenek fel új embereket.
A két legfontosabb eurózónás gazdaságnál, a franciánál és a németnél mérséklődtek az egymás közti különbségek. Németországban kissé visszaesett az összetett BMI-mutató augusztusban, miközben Franciaországban az előző három hónappal ellentétben sikerült elkerülni a csökkenést.
Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza elmondta, hogy a harmadik negyedévben 0,3-0,4 százalékos GDP-növekedés várható. A közgazdász szerint az Európai Központi Bank nem tesz újabb gazdaságélénkítő lépéseket, míg nem telik el elég idő, hogy hatni kezdjen a nyár eleji élénkítése.


MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.