2024.04.27 | Szombat
Zita napja

OTP: az egyszeri tételek nélkül javult a bank működése
2014.08.15
Bank
759
.
Az OTP Bank teljesítményét a második negyedévben alapvetően az egyszeri tételek befolyásolták, ezek nélkül a normál működés javulást mutat és a bank eredményessége is javult - értékelte Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bankcsoport második negyedéves eredményeit sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Az egyedi tételek összesen 192 milliárd forint mínuszt jelentettek a bankcsoport adózás utáni eredményében, amely így 153 milliárd forint veszteség lett, míg ezek nélkül a korrigált eredmény 39 milliárd forint nyereség volt, ami 10 százalékos javulás az előző negyedévhez képest.
Utoljára 2011 negyedik negyedévében volt veszteséges a bank, akkor a végtörlesztések negatív hatása miatt.
A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú kamatemelések miatt várható visszatérítésekre képzett 218 milliárd forint céltartalék a legrosszabb esetben felmerülhető veszteséget jelenti. Ugyanakkor a bank abban bízik, hogy a lehetséges jogérvényesítési fórumokon az érdekeit hatásosan fogja tudni képviselni, és így kevesebb lesz az ebből adódó vesztesége.
A visszatérítések gyakorlatilag a bank összes, hitellel rendelkező ügyfelét érintik, a teljes összeg közel 20 százaléka a forinthitelesekre vonatkozik.
Kifejtette, hogy a bank magyarországi működési eredménye némileg javult a második negyedévben. A hitelkeresletben pozitív jelek mutatkoznak, az új hiteligénylések száma 37 százalékkal, a folyósított hitelek volumene pedig 27 százalékkal nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Emellett a lakossági megtakarítások terén is fordulat következett be, amit jelez, hogy az OTP növelni tudta piaci részesedését e területen.
Bencsik László kimagaslóan jónak értékelte a magyar gazdaság 3,9 százalékos második negyedévi növekedését, hozzátéve, hogy ez a szám európai szinten is magasan a legjobb érték. Véleménye szerint a növekedés összetétele is kiegyensúlyozottá vált. A bank abban bízik, hogy ez a dinamika a jövőben is fennmarad, ez pedig megalapozza a gazdasági fordulatot, amely pozitív hatással lesz a bankszektorra és a hitelezésre nézve is.
Az oroszországi és ukrajnai leányvállalatokkal kapcsolatban a szakember "jó hírnek" tartja, hogy az első negyedévhez képest mindkét országban csökkent a normál működésből származó veszteség. Véleménye szerint ez alátámasztja azt a várakozást, amely szerint a bank negyedévről negyedévre fokozatos javulásra számít ezekben az országokban.
Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy bár rövid távon nehéz a helyzet, és még nem kezdődött el a várt konszolidáció, középtávon abban lehet bízni, hogy az ország élni fog történelmi lehetőségével, és az európai típusú fejlődés útjára lép.


MTI