2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Elemzők: továbbra is az állami beruházásoknak köszönhető az építőipari növekedés
2014.07.15
Munkahely
334
.
Növekedést várnak az idén az építőiparban az MTI által megkérdezett szakértők, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a szektort az állami infrastrukturális beruházások húzzák.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint májusban az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel korrigálva is 28,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építőipari vállalkozások 2014. május végi szerződésállományának volumene 60,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 83,6 százalékkal magasabb volt, mint 2013. május végén.
Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a korábbi hónapokhoz hasonlóan az építőipar erős teljesítménye elsősorban az állami, ezen belül az infrastruktúra-beruházásoknak köszönhető, amelyekben pedig az EU-támogatások fokozott felhasználása játszik döntő szerepet.
Az elemző szerint rövid távon az építőipar a GDP-növekedéshez is érezhetően hozzá fog járulni, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy később ez meg is fordulhat, ha nem lesz folytatása a fokozott állami építkezéseknek. A magánszféra gyenge pozitív elmozdulása egyelőre nem pótolhatja az esetleg visszaeső nagy volumenű állami megrendeléseket.
Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén úgy véli, a bővülést elsősorban az állami megrendelések, az út- és vasútépítési munkálatok okozzák. Az építőipar május végi szerződésállománya továbbra is jóval magasabb, mint az előző év azonos időszakában, 60,5 százalékos a növekedés.
Az elemző szerint ez azt vetíti előre, hogy az ágazat továbbra is növekedni fog, becsléseik szerint idén 23,5 százalékos, jövőre azonban már csak egyszámjegyű éves emelkedés várható az építőipari termelés volumenében.
A lakáspiaci konjunktúra fordulópontjára egyelőre várni kell, hiába a devizahiteles mentőcsomag, a lakosság jelentős része el van adósodva, "hitelundora" van, így a lakásvásárláshoz szükséges pénzügyi források bevonása még várat magára - fejtette ki a szakember.
Hozzátette: a csökkenő lakáspiaci árak miatt a lakosság számottevő része a kivárás stratégiáját alkalmazza, így a piaci mélypontot követő áremelkedés után várható a lakáspiaci vásárlás, lakásépítési kedv megugrása.

Kalleusz
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.