2024.04.16 | Kedd
Csongor napja

Az egyetemisták szerint kevés a megélhetéshez az állami nyugdíj
2014.04.23
Nyugdíj
706
.
Az egyetemisták döntő többsége úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez, nagy részük már tervezi, hogy gyűjteni fog majdani nyugdíja kiegészítésére - közölte a 300 fős mintán végzett felmérése eredményét a CIG Pannónia Életbiztosító.

A biztosító kutatásából az derül ki, hogy az egyetemisták többsége nincs tisztában a mai nyugdíjak összegével. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 113 ezer forint az átlagnyugdíj, a megkérdezett egyetemisták azonban áltagosan csak 81 ezer forintra becsülik azt. A legtöbben (42 százalék) úgy gondolják, hogy az a 80 ezer forintot sem éri el.
A megkérdezettek csupán 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fog takarékoskodni nyugdíjas korára. Majdnem minden második válaszadó (49 százalék) azt tervezi, hogy már a munkába állást követően elkezd az öregkorra kisebb összegeket félretenni.
A megkérdezettek több mint negyede (28 százalék) pedig akkor kezd majd a nyugdíjas évekre gyűjteni, ha jövedelme elég magas lesz ahhoz, hogy ne érezze a félretett pénz hiányát. A diákok közel egytizede pedig azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás előtt 10-20 évvel vág majd bele a nyugdíjcélú megtakarításba.

MTI