2024.04.25 | Csütörtök
Márk napja

A gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését kérik szakszervezetek
2014.04.15
Munkahely
133
.
A gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését kezdeményezi négy szakszervezeti szövetség ifjúsági tagozata a szakmai gyakorlatok rendszerének felülvizsgálatával együtt.

A Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, és LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata keddi közleménye szerint a felsőoktatási szakmai gyakorlatok rendszerét számos ponton felül kell vizsgálni és egységesíteni is szükséges. Az egyik legfontosabb kérdésnek a gyakornoki fizetések rendszerének felülvizsgálatát tartják.
Emlékeztetnek: arra az ombudsmani vizsgálat is rámutatott tavaly, hogy a felsőoktatási intézmények számos helyen eltérően, bizonytalanul értelmezik a szakmai gyakorlattal összefüggő egyes kérdéseket, jogviszonyokat. Példaként említik egyebek között, hogy milyen jogviszonyban áll a hallgató a gyakorlati hellyel, annak be kell-e jelentenie a hallgató munkavállalását az illetékes hatóságoknál, vagy azt, hogy milyen jogviszony alapján jogosult a hallgató társadalombiztosítási ellátásra.
A képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során végzett munka esetében díjazás illetheti meg a hallgatót, illetve a 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén kötelező a díjazás. A díjazás értéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, amit eltérő megállapodás hiányában a szakmai gyakorlóhely fizet - írták.
A négy szervezet az összeg szorzószámának emelését kezdeményezi, mivel szerintük amennyiben a munkaviszony minden eleme teljesül, joggal vetődik fel a kérdés, hogy a bér vonatkozásában miért is tér el az összeg a hallgatók hátrányára évek óta változatlan mértékben.
A szervezetek egyetértenek a hallgatói munkaszerződés és a szakképzésben részt vevő tanulóknál történt idei változásokkal, de azt javasolják, hogy a kifizetendő összeg növekedését munkáltatói oldalról kompenzálva, további mentességeket vezessenek be, segítve ezzel a fiatalok foglalkoztatását.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.