2024.04.25 | Csütörtök
Márk napja

Újragondolták az egyetemi abszolutóriumi szabályozást az ombudsman ajánlásai alapján
2015.07.17
Oktatás
3263
.
Az ombudsman kezdeményezésével összhangban az abszolutórium kiadásával kapcsolatban hatályon kívül helyezték az "aggályos" kormányrendeleti előírásokat és új, egyértelmű szabályokat fogalmaztak meg. Székely László ugyanakkor tájékoztatást kért arról, mikor adják ki az abszolutóriumot azoknak a hallgatóknak, akiket kedvezőtlen helyzetbe hoztak a felsőoktatási intézmények előírásai.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében beszámolt róla: az alapjogi biztos egy panaszbeadvány vizsgálatakor megállapította, hogy a szabályozás túlterjeszkedett a felhatalmazáson, így volt olyan egyetem, amely "a hallgatók jogait sértve" az abszolutórium kiadását nem a vizsgák teljesítéséhez, hanem tanulmányi átlag eléréséhez kötötte.
Hozzáfűzték: a felsőoktatási törvényben megfogalmazott feltételrendszertől eltérő további követelmény, egy meghatározott érdemjegy előírásával a Budapesti Corvinus Egyetem a hallgatókat a már egyébként eredményesen letett vizsgák megismétlésére, következésképpen akár félévismétlésre is kötelezte.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében a kormányhoz fordult, és azt kérte, helyezzék hatályon kívül a kormányrendeleti szabályozást. Székely László kezdeményezte Balog Zoltánnál, az emberi erőforrások miniszterénél, hogy vizsgálja meg minden felsőoktatási intézményben, alkalmazzák-e a jelentésben feltárt gyakorlatot, továbbá javasolta az érintett hallgatók helyzetének mielőbbi rendezését is.
Mint írták, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár válaszában arról tájékoztatta a biztost, hogy hatályon kívül helyezték a kormányrendeleti szabályozást, az új részletszabályokat pedig úgy alakították ki, hogy a felsőoktatási intézmények ne értelmezhessék a jogalkotói akarattól eltérően. Hozzátették: az államtitkár jelezte, hogy lefolytatták a biztos által kért vizsgálatot és kiderült, hogy a Pannon Egyetem is alkalmaz a Budapesti Corvinus Egyeteméhez hasonló aggályos gyakorlatot. Az államtitkár azt is megírta, hogy felvették a kapcsolatot a Pannon Egyetemmel, a Corvinus Egyetemtől pedig még nem kaptak érdemi választ.
Székely László az államtitkárnak küldött viszonválaszában jelezte: egyetért a szaktárca eddig intézkedéseivel, ugyanakkor további tájékoztatást kért arról, mikor adják ki az abszolutóriumot azoknak a hallgatóknak, akiket kedvezőtlen helyzetbe hoztak a felsőoktatási intézmények "visszás módon meghatározott" feltételei.



MTI