2024.04.24 | Szerda
György napja

A szakképzett munkaerő hiánya nem lehet gátja a gazdasági növekedésnek
2015.06.12
Kormány
628
.
Nem szabad eljutni odáig, hogy a gazdasági növekedés gátját képezze a szakképzett munkaerő hiánya – hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Székesfehérváron, ahol a Gyere haza fiatal program keretében ünnepélyes munkaszerződés-kötésre is sor került.

Varga Mihály a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.-nél tartott sajtóeseményen rámutatott: a gazdasági növekedéssel arányosan jól érzékelhető, hogy bizonyos régiókban és szakmákban egyre inkább munkaerőhiány keletkezik. Hozzátette: az ügyes kezű, nagy tudású szakemberekre itthon is szükség van.
A miniszter kiemelte: a szeptembertől elinduló duális szakképzéssel a gazdaság igényeihez igazítják az oktatási rendszert, és a Gyere haza fiatal program is az elvándorlás megállítását segítheti.
Megjegyezte, több csatornán keresztül érték el a külföldön dolgozó fiatalokat és számukra a megfelelő hazai munkahelyek megteremtését már 51 vállalat együttműködése garantálja.
Jelezte, a közeljövőben több cég is csatlakozhat a programhoz.

Varga Mihály közölte, hogy a Gyere haza fiatal program a Londonból hazatérni szándékozóknak oda-vissza repülőjeggyel segít a hazai állásinterjúkon való részvételben, adott összeghatárig az itthoni lakbért és közüzemi díjakat biztosítja, valamint a munkába járás kedvezményei is elérhetők.
Hangsúlyozta, hogy bár a programban rendelkezésre álló 100 millió forint kevésnek tűnhet, de az összeg éppen százmillióval több, mint amit az előző kormányok idején erre a célra fordítottak. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb pénzügyi keretre lesz szükség.
A tárcavezető szerint a Gyere haza fiatal program nem az első lépése a kormánynak a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére. Példaként említette a 2013-ban indult munkahelyvédelmi akciótervet, amely a 25 év alatti korosztály munkába állását segíti járulékkedvezményekkel.
Varga Mihály elmondta, hogy a tartós elvándorlás ellen ható intézkedésük az első munkahely garancia program, a nyári diákmunka támogatása, a fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő program, vagy a szakképzett fiatalok első munkahelyhez jutását segítő gyakornoki program. Hozzátette: a munkahelyvédelmi akcióterve révén 150 ezer fiatal stabil munkahelyen dolgozik, de további jelentős hatás várható az ifjúsági garanciaprogramtól 2014 és 2020 között.

A miniszter szólt arról is, hogy a kormány évek óta támogatja a fiatalok lakhatását a lakhelytől távol eső munkahely esetében a lakbér egy részének átvállalásával, a családi otthonteremtést pedig 500 ezer forinttól 3 millió forintig, új vagy használt lakás vásárlására, bővítésére fordíthatják a jövőben a fiatalok.
Varga Mihály szerint az állam a cégek versenyképességének növelésén is dolgozik: ezen a héten két új pályázat jelent meg 85 milliárd forint értékben mikro-, kis- és középvállalkozások termelésbővítését, kapacitásbővítését segítendő. Még idén elérhető lesz egy újabb 200 milliárdos forrás, amely a versenyképességet, a k+f tevékenységet támogatja – tette hozzá.
Mészáros Attila alpolgármester örömének adott hangot, hogy Székesfehérvár elsőként csatlakozhatott a programhoz. Jelezte, hogy az önkormányzat a duális képzés helyi elindításával, a jövőben pedig lakásépítési programmal kívánja segíteni a fiatalok munkahelyhez jutását.
Macher Márta, a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a háromfős vállalkozásuk 24 év alatt exportképes, nyugati piacra termelő céggé vált. Jelenleg 120 fővel dolgoznak egy kétezer négyzetméteres csarnokban, a vállalat 800 féle terméket gyárt és több mint 200 új terméket vezet be évente.

Közölte, hogy éves forgalmuk eléri az egymilliárd forintot.
Az eseményen Sie Gábor munkaszerződést írt alá a Macher Kft-vel. Az aláírást követően az MTI-nek elmondta: a közlekedésmérnök-műszaki logisztikus végzettség megszerzését követően 3-4 hónapig keresett állást itthon, aztán Angliában előbb egy cégnél szakmai gyakorlaton vett részt, majd egy étteremben dolgozott felszolgálóként. A székesfehérvári cégnél logisztikusként helyezkedik el és karriert építene, illetve családot alapítana Magyarországon.



MTI