2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Tízedik éve „deficites” a magyar társadalom
2015.04.20
Bank
843
.
Ahogyan 2006 óta minden évben, idén január elsején is „deficites” lett a hazai öregedési index, ami azt jelenti, hogy a 65 év felettiek aránya meghaladja a 14 év alattiakét. 2015. január elsején már 23%-al többen voltak az idősek a fiataloknál. Nem véletlen, hogy egyre többen kezdenek el valamilyen módon gondoskodni a nyugdíjas éveikről. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál például az utóbbi tíz év alatt 54 százalékkal emelkedett az átlagos, egy főre eső havi tagdíjbefizetések értéke.

Havi 10 000 forint volt az egy főre eső, átlagos nyugdíjpénztári tagdíjbefizetés a hazai piac legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztáránál az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál 2014 végén. Ez a szám 2005 óta folyamatosan növekszik, tíz év alatt összesen több mint 50 százalékkal emelkedett.
Érdekesség, hogy 2005 volt az utolsó olyan év, amikor 14 év alattiak aránya a társadalom egészéhez viszonyítva meghaladta a 65 év felettiekét. Utoljára ekkor fordult elő, hogy az öregedési index 100 százalék alatt volt. Ma ez a mutató 123 százalékon áll. Az idősek aránya 23 százalékkal meghaladja a fiatalokét.

Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint az öregedő társadalom következményeit a lakosság is elkezdte felismerni:

„Mi az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál úgy látjuk, hogy mára a munkavállalók elfogadták azt a tényt, hogy az állami nyugdíj önmagában nem valószínű, hogy elegendő lesz a boldog nyugdíjaskorhoz. Ezt a várakozást alátámasztják a KSH legfrissebb adatai is, amelyekből egyértelműen kiderül, az idősek aránya a társadalmon belül egyre gyorsabban növekszik, így egyre kevesebbeknek kell majd egyre többeket eltartania. A problémát tehát felismertük, a kérdés az, hogy mit teszünk a megoldás érdekében. A pénztárunk tagsága az elmúlt egy évben a válság óta először emelkedett. Ráadásul 2014-ben is emelkedett az átlagos havi tagdíjbefizetések értéke. Ez azt jelenti, hogy a lakosság, szépen lassan, de elkezdett cselekedni annak érdekében, hogy megteremtsék saját boldog nyugdíjas éveiket.”




OTP, Café PR