2024.04.26 | Péntek
Ervin napja

A vállalkozások értékteremtő beruházásainak hitelezése a sikeres gazdaság egyik alappillére
2015.02.19
Munkahely
164
.
A vállalkozások értékteremtő beruházásainak hitelezése Magyarország gazdasági fejlődésének egyik alappillére - nyilatkozta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a régió egyik legnagyobb autóipari beszállító cége, a Csaba Metál új üzemcsarnoka átadásán.

Balog Ádám kiemelte: a békéscsabai családi vállalkozás EU által támogatott projektje az MKB Bank kiemelt finanszírozásával valósult meg. Rámutatott: értékteremtő, termelő és üzemszerű szolgáltatásokat nyújtó kis- közepes és nagyvállalkozások érték-, és munkahelyteremtő beruházásai hajtják előre az ország gazdaságát. Ezek a típusú vállalkozások a gazdaság motorjai.
A folyamatosan megújuló, innovatív termelő és szolgáltató cégek kiemelt figyelmet érdemelnek és részükre hosszú távú beruházási célokat segítő finanszírozási alternatívákat szükséges felkínálni - tette hozzá.

Rámutatott: az MNB saját monetáris politikai és pénzügyi stabilitási célrendszere szempontjából is fontos, hogy az új hitelprogramok a pénzintézetekkel történő rugalmas együttműködés keretében segítsék elő az értékteremtést, a foglalkoztatás növelését a vállalkozói szektorban. Az MNB alelnöke a növekedési hitelprogram plusz bevezetésével kapcsolatosan kifejtette: ezzel a korábban kockázatosabbnak ítélt cégek is eséllyel pályázhatnak a kedvezményes hitelre.
Az alelnök a hazai vállalkozások 2014-2020 közötti EU-s pályázati hitellehetőségeivel kapcsolatosan kiemelten fontosnak tartja, hogy az átmeneti időszakban, amíg az új pályázatok megjelennek és az tényleges forrásallokáció elindulhat, addig is lehetőség van az NHP keretének kisebb részéből a hiányzó pénzek pótlására.
Balog Ádám az MNB irányítása alá került MKB Bankkal kapcsolatosan az MTI-nek elmondta: a pénzintézet átszervezése zajlik, a vezetés elkezdte az új hitelezési stratégia kidolgozását. Kiemelt terület a magyar kkv szektor és a sikeres vidéki nagyvállalati szektor magas minőségen történő kiszolgálása.

Az MKB Bank teljes vállalati hitelállományának több mint 80 százalékát teszi ki a magyar gazdaság gerincét alkotó kkv szektor - mondta.
Példaként említette erre a békéscsabai Csaba Metál Zrt. szerdán átadott 3800 négyzetméteres gyártócsarnokát. A Csaba Metál a beruházást EU-s támogatás segítségével és az MKB Bank kedvezményes hiteléből valósította meg.
Balog Ádám továbbá megjegyezte: elfogadásra került az MKB 2015-ös terve. A bank felkészült a fogyasztói hitelekkel kapcsolatos elszámolásokra, a deviza hitelek forintosítására a fair banki szabályoknak megfelelően. Az MKB Bank tőke- és likviditási helyzete megfelelő, eszköz- és forrásállománya a tulajdonosváltás óta nem változott, sőt egyes szegmensekben enyhe emelkedés is tapasztalható - mutatott rá az alelnök.

Hozzáfűzte: a költségek visszafogása mellett és az MNB által elhatározott szerkezetátalakítás jegyében az MKB Bank egyúttal fel is gyorsítja a korábbi évek veszteségeiben markáns szerepet játszó rossz portfólióelemek leválasztását. Önálló pénzügyi társaságot hoznak létre a bank mérlegétől elkülönítetve, ezen portfólióelemek kezelésére. Az MNB a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel biztosítja a reorganizáció zökkenőmentességét, hogy az ügyfelek kizárólag a sikeresen megvalósított program kedvező hatásait érzékeljék - mutatott rá Balog Ádám.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.