2024.04.19 | Péntek
Emma napja

7,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a tavalyi negyedik negyedévben
2015.01.28
Munkahely
170
.
A munkanélküliek száma 80 ezerrel 319 ezerre csökkent tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Tavaly a teljes évben átlagosan 343 ezer volt a munkanélküliek száma, 98 ezerrel kevesebb, mint 2013-ban. A munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt, 2,5 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél.
A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 171 ezer volt tavaly október-decemberben, 39 ezerrel kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Munkanélküliségi rátájuk 1,8 százalékponttal 7,1 százalékra csökkent.

A munkanélküli nők 148 ezres létszáma 41 ezerrel volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk 2,2 százalékpontos csökkenéssel 7,2 százalék lett a tavalyi negyedik negyedévben.
A munkanélküliek 19,2 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 18,3 százalékos munkanélküliségi rátája 5,8 százalékponttal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,7 százalékponttal 6,4 százalékra, az 55-64 éveseké 1,5 százalékponttal 5,8 százalékra csökkent október-decemberben.
A munkanélküliek 47,3 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,9 hónap volt.

A hét statisztikai régió mindegyikét csökkenő munkanélküliség jellemezte. Közülük háromban - Közép-Magyarországon, Közép- és Nyugat-Dunántúlon - 6,0 százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2014. december végén 391,0 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami 5,6 százalékos mérséklődést jelent 2013 decemberéhez hasonlítva - közölte a KSH.




MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.