2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Szigorodik a pénztárgép használata
2014.12.19
Kormány
212
.
Minden pénztárgép használatára kötelezett vállalkozás, amely online pénztárgépes nyugtaadás helyett számlát bocsát ki, köteles azokról havonta, elektronikusan adatot szolgáltatni az adóhatóságnak - közölte a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó pénteken az MTI-vel.

A tanácsadó cég közleményében felhívta a figyelmet, hogy ez a változás érvényes azokra is, akik az adatszolgáltatási kötelezettség alól korábban mentesültek, akik már az online pénztárgépek bevezetése előtt is kizárólag számlaadással tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

Az adózónak a kibocsátott számlák adatait havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikusan kell beküldenie a Nemzeti Adóhivatalnak (NAV). Az adatbejelentést - a számlakibocsátás időpontját mint rendező elvet figyelembe véve - napi bontásban kell elkészíteni, az adatszolgáltatási kötelezettség viszont csak a 2015. január 1-jétől kibocsátott számlákra vonatkozik - írja a közlemény.
Mulasztás, illetve késedelmes teljesítés esetén magánszemély esetében 200 ezer, társaságoknál pedig 500 ezer forint összegig terjedő bírságot kaphat az érintett.



MTI