2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Október óta nőtt, tavaly óta mérséklődött az álláskeresők száma Zalában
2014.12.16
Munkahely
176
.
Zala megyében 17 százalékkal kevesebb volt az álláskeresők száma november végén az egy évvel korábbinál, októberhez képest viszont 7,5 százalékkal többen szerepeltek a kirendeltségek nyilvántartásában - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden az MTI-vel.

A központ adatai szerint a szezonális foglalkoztatás csökkenése miatt a korábbi években novemberben átlagosan néhány százalékkal emelkedett a nyilvántartottak száma az előző hónaphoz képest. Az idén 12 107 álláskeresőt regisztráltak az ősz utolsó hónapjában: az októberinél 800 emberrel több, az egy évvel korábbinál viszont 2,5 ezerrel kevesebb a nyilvántartottak száma.
A regisztrált álláskeresők 11 százaléka (1,3 ezer fiatal) pályakezdő.

A hivatal tájékoztatása szerint Zala megyében folyamatosan csökken a tartósan - egy évnél régebben - állást keresők száma. November végén 3,2 ezer ember keresett egy évnél hosszabb ideje munkát a kirendeltségek segítségével, 1,4 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A tartós álláskeresők száma 2007-ben volt utoljára ilyen alacsony Zalában.
November végén a gazdaságilag aktív népesség 9,2 százaléka volt nyilvántartott álláskereső. A mutató értéke októberben 8,6 százalék, egy évvel korábban pedig 11,1 százalék volt Zala megyében.
Az év 11. hónapjában a munkaadók 2,3 ezer új álláshelyet jelentettek, ennek több mint kétharmadához igényeltek támogatást.

Az idén összesen 10,1 ezer nem támogatott, új álláshely volt a megyében. A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, és csak összeszerelők, bolti eladók, irodai adminisztrátorok és tehergépkocsi-vezetők számára ajánlottak 20 főt meghaladó számban állást.
Az idén összesen 15,8 ezer álláskereső állt munkába Zala megyében: 8,4 ezren támogatott, 7,4 ezer pedig támogatás nélküli munkakörben.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.