2024.04.24 | Szerda
György napja

Ötödik negyedéve folytatódik a beruházások növekedése
2014.11.28
Egyéb hírek
309
.
A nemzetgazdasági beruházások volumene 16,3 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest és ezzel ötödik negyedéve emelkedett - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idei harmadik negyedévben 0,8 százalékkal nőttek a beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint.
Részben a tavalyi magas bázis miatt, az idei július-szeptemberi adat némi lassulást jelez az első negyedévi 22,6 és a második negyedévi 21,2 százalékhoz képest. (A mostani adatközléssel a KSH 7,1 százalékosra korrigálta a tavaly harmadik negyedévi adatot, a korábbi 9,8 százalékról, de így is emelkedő trendet jelez a 2013 első negyedévi 8,7 százalékos visszaeséssel és a második negyedévi 4,6 százalékos emelkedést követően.)
A gépberuházások ezúttal 22,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a második negyedévi 32,8 százalék után, míg az épületberuházások 12,2 százalékkal gyarapodtak, éppen az előző háromhavival megegyező mértékben.

Az idei harmadik negyedévben a költségvetési szektorban 36,8 százalékosra ugrott az előző negyedévi stagnálásról a beruházási volumen növekedése, a versenyszférában viszont a 23,8 százalékos második negyedévi ütemről 11,8 százalékosra lassult.
Az év első kilenc hónapjában a beruházások volumene 19,5 százalékkal szárnyalta túl a múlt év azonos időszakáét, összesen 3387 milliárd forintot tett ki beruházások teljes értéke.
A beruházási teljesítmények növekedéséhez elsősorban a nagy súlyú szállítás, raktározás ág beruházásainak harmadik negyedévi 33,5 százalékos volumenbővülése járult hozzá főként a vasút- közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok korszerűsítése révén. A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban mért 10,8 százalékos növekedés elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak fejlesztéseinek eredménye. A növekedés üteme azonban jelentősen lelassult az előző negyedévi 33,3 százalékos mértékhez képest - derül ki a KSH adataiból.
Számottevő a beruházás volumenbővülése az élelmiszeripar, valamint a vegyi anyag, termék gyártás területén is.
A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként a beruházási volumen 50,7 százalékkal nőtt a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás területén.
Az egyedi nagy beruházások eredményeként jelentősen, 37,4 százalékkal bővültek a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő területeken, valamint közel azonos mértékben, 37,3 százalékkal több beruházás volt az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágakban.
A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 37,1 százalékkal, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység 21,8 százalékkal nőtt, az építőiparban pedig 19,9 százalékos, a kereskedelemben 8,4 százalékos beruházási teljesítménynövekedést regisztrált a KSH.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül legnagyobb mértékben a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítménye 51,3 százalékkal emelkedett. A növekedéshez elsősorban a középületek felújítása, a közparkok építése, a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá.
Az adatok szerint 25,2 százalékkal csökkentek a pénzügyi, biztosítási nemzetgazdasági ág beruházásai, ahol három és fél éve nem szűnik a visszaesés.
A mezőgazdaságban megtorpant a beruházások első félévi robusztus növekedése és 3,5 százalékkal elmaradtak a fejlesztések az egy ével korábbitól.
Az energiaipar, valamint az ingatlanügyletek terén 5,1, illetve 0,7 százalékos visszaesést regisztrált a statisztika az előző negyedévekben mért növekedéssel szemben.



MTI