2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Devizahitelek - Másodfokon is pert nyert az állam az MKB Bank ellen
2014.10.22
Bank
460
.
A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett határozatában helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék MKB Bank Zrt. ügyében hozott elsőfokú ítéletét, amelyben elutasította a hitelintézet magyar állam ellen, az általános szerződési feltételekhez (ászf) kapcsolódó vélelem megdöntése iránti keresetét.

Az ítélőtábla egyben az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta és leszállította a felperes pénzintézet által fizetendő perköltséget 1,52 millió forint plusz áfa összegre.
A bíró rövid szóbeli indoklása szerint az ítélőtábla elsődlegesen azt vizsgálta, van-e ok hatályon kívül helyezésre, mivel a felperes szerint az elsőfokú bíróság nem végezte el teljes egészében a szerződéses kikötések vizsgálatát. A másodfokú bíróság úgy találta, hogy az egyes sérelmezett kikötések vagy nem tartalmaztak a devizahiteles törvény hatálya alá tartozó rendelkezést, vagy pedig az elsőfokú bíróság elvégezte a vizsgálatukat.

Az érvényességi feltételek konjunktívak, ha bármelyik közülük nem teljesül, a bíróságnak el kell utasítania a keresetet – jelentette ki a bíró. A felperes bank szerződéses kikötései nem feleltek meg a törvényi követelményeknek, nem volt például olyan mechanizmus, amellyel a fogyasztó a számára kedvező körülményeket érvényesíteni tudta volna – mondta a bíró. A szerződés kikötések alkalmazása egyik időállapotban sem felelt meg sem az egyértelmű, érthető megfogalmazás, sem az átláthatóság követelményének – jegyezte meg a bíró a határozat indoklásakor.


MTI