2024.04.23 | Kedd
Béla napja

Húszezer vállalkozó jutott támogatáshoz a Progress mikrofinanszírozási eszköz révén
2014.10.20
Munkahely
167
.
Több mint húszezer kezdő, vagy terjeszkedést tervező kisvállalkozó jutott eddig támogatáshoz a foglalkoztatási és társadalmi befogadási célú európai Progress mikro finanszírozási eszköz 182 millió euró értékű kölcsönei és garanciái segítségével a pénzügyi eszköz végrehajtásáról szóló legfrissebb európai bizottsági jelentés szerint.

A jelentés megállapítja: a mikrofinanszírozási eszköz hozzájárult a munkahelyteremtéshez, mivel lehetővé tette, hogy azok a munkanélküli és inaktív emberek, akik egyébként nehézkesen jutnak hozzá a pénzügyi intézmények forrásaihoz, hitelt kapjanak.
Az európai Progress mikrofinanszírozási eszköz célja, hogy a mikrohitelekhez való hozzáférés javításával segítsen azoknak, akik nehezen jutnak hagyományos bankhitelhez, és így lehetőséget teremtsen számukra a vállalkozásra. Az eszköz legfeljebb 25 000 euró összegű hiteleket finanszíroz a munkanélküliek, a munkahelyük elvesztésének veszélye által fenyegetett személyek és a hátrányos helyzetű csoportokba tartozók, így például a fiatalok, az idősebbek vagy a migránsok számára.
A Progress végső kedvezményezettjeinek 60 százaléka munkanélküli, vagy inaktív volt. A hitelhez jutott vállalkozók 36 százaléka nő, 5,9 százaléka pedig 25 év alatti fiatal.
A források legnagyobb részét most is a mezőgazdasági és a kereskedelmi ágazat kapta, az e területeken tevékenykedő vállalkozók a támogatottak több mint felét tették ki.
A jelentést egy külső tanulmány egészíti ki, amely alátámasztja, hogy az egész EU-ban igény lenne a mikrohitelekre, és e piaci rés betöltéséhez csaknem 2,7 milliárd euró értékű beruházásra lenne szükség. A Bizottság ezért arra ösztönzi a tagállamokat, hogy mikrofinanszírozási eszközöket kínáló nemzeti programok révén vállaljanak aktívabb szerepet ebben, különösen az Európai Szociális Alapból és az Európai Regionális Fejlesztési Alapból rendelkezésükre álló források felhasználásával.

Az eszközt az Európai Beruházási Alap kezeli, a mikrohitelek biztosítása pedig nemzeti, regionális vagy helyi szintű mikrohitel-szolgáltatókon keresztül valósul meg. A program keretében 2013-ban 40 szolgáltató 18 tagállamban nyújtott mikrohiteleket: Belgiumban, Bulgáriában, Dániában, Írországban, Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Cipruson, Litvániában, Hollandiában, Ausztriában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban. A jelentés lezárása után további két országban, Horvátország és Svédországban is aláírtak mikrohitel-szolgáltatói szerződést.


MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.