2024.04.26 | Péntek
Ervin napja

Nyolc évvel korábbi szintre csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében
2014.10.20
Munkahely
182
.
A harmadik negyedév végén 14 százalékkal kevesebb álláskereső szerepelt a nyilvántartásokban Nógrád megyében, mint egy éve, az utóbbi évek szeptemberi adataihoz képest pedig még jelentősebb a változás, mert utoljára 2006-ban volt ennél kevesebb álláskereső a térségben - mondta az MTI-nek a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója hétfőn.

Tamási Ildikó ismertette: szeptember végén 14 459 álláskereső volt Nógrádban, közülük 2152 pályakezdő.
A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül 18,8 százalék volt szeptember végén, ez csaknem 2,2-szerese az országos átlagnak - tette hozzá.
A megyében minden hetedik-nyolcadik álláskereső pályakezdő. Állományuk az elmúlt egy évben 218-cal, 9,2 százalékkal csökkent, de a 20 éven aluliak és az alacsony iskolai végzettségűek többen voltak, mint 12 hónapja.

A pályakezdők összetétele - a szakképzetlenek magas aránya miatt - továbbra is kedvezőtlenebb az országosnál. A fiatalok 46,1 százaléka alacsony iskolai végzettségű, szakiskolai képesítése minden hatodik-hetedik pályakezdőnek van, 24 százalékuk járt szakközépiskolába vagy technikumba. Minden nyolcadik-kilencedik ügyfél gimnáziumi érettségivel keres munkát, a pályakezdő álláskeresők 3,6 százaléka szeretne elhelyezkedni diplomával.
Szeptember végén 3803 tartósan regisztrált álláskereső volt Nógrádban, 3005-tel, 44,1 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az intenzív csökkenlst a kiterjedt közfoglalkoztatás segítette elő.
A munkaügyi központ igazgatója elmonta, hogy 2014 januárja és szeptembere között másfélszer annyi új álláshely jött létre, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban 16 676 főre vonatkozó állásigény jelent meg a megyében, ami 51,3 százalékos növekedést jelent.
A munkaügyi központ ügyfelei közül 2014-ben eddig 14 600-an jutottak munkához; 10 541-en támogatott, 4059-en nem támogatott munkahelyen helyezkedtek el.


MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.