2024.04.27 | Szombat
Zita napja

Rétvári: a munka az egyetlen kiút a szegénységből
2014.10.17
Kormány
151
.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a munka az egyetlen kiút a szegénységből, és mivel Magyarországon egyre többen élnek segély helyett munkából, egyre több embernek van esélye kitörni a szegénységből is.

Rétvári Bence ezt a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából nyilatkozta pénteken az MTI-nek, kiemelve: a 2010-es kormányváltás óta bebizonyították, hogy megszorítások nélkül is tartós a gazdasági növekedés, csökkenthető a munkanélküliség és csökkenthetőek a magyar családok terhei.
Magyarország egyre több embernek képes munkát, megélhetést és esélyt adni arra, hogy egyről a kettőre jusson - mutatott rá a parlamenti államtitkár.
Kitért arra, hogy tartósan 4 millió fölött van a foglalkoztatottak száma és Európában Magyarországon csökkent legnagyobb értékben a munkanélküliség. Ma nemcsak többen dolgoznak, de a fizetések is többet érnek mint korábban, a béremelési programoknak, a tartósan alacsony inflációnak és az adócsökkentésnek köszönhetően - rögzítette, hozzátéve: a magyar nyugdíjak értékét 2010 óta meg tudták őrizni, sőt növelni is tudták. A rezsicsökkentésnek, az alacsony adókulcsnak, a családi adórendszernek, a kiskeresetűek adócsökkentésének köszönhetően százmilliárdokkal több marad a családoknál. Idén januártól a legalacsonyabb jövedelmű száztízezer családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése - jegyezte meg.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy az eddigi rezsicsökkentésekkel egy család átlagosan 150-200 ezer forintot spórol meg évente. A tavalyi 20 százalékos rezsicsökkentés után, idén tovább csökkent a gáz és az áram ára, októbertől pedig további 3,3 százalékkal csökkent a távhő ára is. A kistelepülésen élő rászorulókat ingyenes tűzifával és szénnel is segítik.
A legnehezebb helyzetben lévő családokban élő gyermekeket ezen felül szociális gyermekétkeztetéssel, ingyenes tankönyvvel, kormányzati ösztöndíjjal támogatják abban, hogy ki tudjanak törni a szegénységből - sorolta az államtitkár.
Rétvári Bence szerint a gyermeknek is csak akkor van esélye kitörni a szegénységből, ha a szülők dolgoznak, segély helyett munkából élnek, a családok terhei csökkennek és a gyermekek versenyképes tudást és szakmát szereznek.


MTI