2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Schmuck Orbán Viktorhoz fordul a nyugdíjasok érdekében
2014.09.30
Nyugdíj
1000
.
A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke a miniszterelnökhöz fordul, mert úgy véli, hogy az idősek alapjogait csak a nemzeti kormányok támogatásával lehet kiterjeszteni.

Erről a párt azt követően tájékoztatta kedden, közleményben az MTI-t, hogy elfogadták a Szociáldemokraták javaslatát az idősügyi szociális jogok chartájának megalkotásáról a szociáldemokrata pártokat tömörítő Progressive Alliance (PA) elnevezésű szövetség manilai tanácskozásán. Azt írták: a Budapesti cselekvési terv munkanéven előterjesztett dokumentumot magyar részről Schmuck Andor ismertette a tanácskozás résztvevőivel.
Közölték: a magyar szociáldemokraták arra kérik a testvérpártok képviselőit, hogy kezdjék meg az egyeztetéseket nemzeti kormányaikkal azért, hogy a kezdeményezés nyomán az idősek alapjogait - a tisztes megélhetéshez, a szociális biztonsághoz és a teljes egészségügyi ellátáshoz való emberi jogokat - "minél előbb a nemzetközi közösség egyetértésével létrejött szabályrendszer védje meg".
"A nemzetközi támogatást megszervezését követően haladéktalanul Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz fordulok, hiszen az idősek alapjogainak globális kiterjesztése a nemzeti kormányok határozott támogató fellépése nélkül nem lehetséges" - idézte Schmuck Andort a párt közleménye. A pártelnök a szociáldemokraták nemzetközi sikerének nevezte a kezdeményezés elfogadását.
A PA magyar tagszervezetének kezdeményezése - az idősek október elsejei világnapja alkalmából - annak a nemzetközi konzultáció-sorozatnak az eredménye, amelyet a szociáldemokraták az ENSZ Idősügyi Munkacsoportjának elnökével New Yorkban, valamint az EU illetékeseivel Brüsszelben folytattak - írták.


MTI