2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Zala megyében csökkent az álláskeresők száma
2014.09.18
Munkahely
388
.
Zala megyében a közfoglalkoztatás további több száz fős bővülésének eredményeként 4 százalékkal csökkent augusztusban az álláskeresők száma - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel szerdán.

Tájékoztatásuk szerint a korábbi években augusztusban az előző hónaphoz képest 1 százalék alatti volt az álláskeresők számának mérséklődése.
Idén a nyár utolsó hónapjában 11 198 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken. A júliusinál 400 fővel, az egy évvel korábbinál pedig 3,8 ezer emberrel kevesebbet. Az elmúlt évhez képest valamennyi térségben alacsonyabb a nyilvántartottak száma, több körzetben 25-30 százalék közötti a mérséklődés.
A nyilvántartott álláskeresők 12 százaléka, mintegy 1360 fiatal pályakezdő. Idén 360-nal kevesebb pályakezdő keres munkát a munkaügyi központ segítségével, mint az elmúlt év azonos időszakában. A nyári hónapokban összesen 390 pályakezdőt első alkalommal regisztráltak a kirendeltségeken.
Augusztus végén a gazdaságilag aktív népesség 8,5 százaléka volt nyilvántartott álláskereső Zala megyében, az álláskeresési ráta a júliusinál 0,4, az egy évvel korábbinál pedig 2,8 százalékponttal volt alacsonyabb. Keszthely körzetében a legalacsonyabb, 6 százalék a mutató, de Lenti és Zalaegerszeg térségében is 8 százalék alatti az álláskeresők aránya. Ezeken a területeken tartósan alacsonyabb az arány a megyei átlagnál, hosszú idő után a zalaszentgróti járásban is átlag alatti (8 százalék) a nyilvántartott álláskeresők aránya.
A nyár utolsó hónapjában 1510 álláskereső került nyilvántartásba, közülük közel 200 ember első alkalommal szerepel a regisztrációban. Az ismételten álláskeresővé válók több mint fele egy éven belül vált újra munkanélkülivé, de 20 százalékuknál már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.
A munkaügyi szervezet tájékoztatása szerint a nyár utolsó hónapjában bejelentett 2 ezer új álláshely több mint fele a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatott igény volt. Év elejétől összesen 7,3 ezer nem támogatott új álláshely volt Zala megyében, 1,5 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.
A foglalkoztatók legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, de összeszerelők, bolti eladók, gépkezelők, irodai adminisztrátorok, lakatosok, kőművesek, szakácsok, valamint festő és mázolók számára is 20 főt meghaladó nagyságrendben ajánlottak állást.
Az év első 8 hónapjában 12,6 ezer regisztrált álláskereső tudott elhelyezkedni Zala megyében; 6,9 ezren támogatott, 5,7 ezren pedig támogatás nélküli munkakörben.


MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.