2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Diákhitel Központ: 350 ezren kérelmezték eddig a kölcsönt
2014.09.02
Oktatás
769
.
Eddig összesen 350 ezren igényelték a diákhitelt, a Diákhitel Központ arra számít, hogy az igénylők száma a mostani tanévben is az előző esztendők arányainak megfelelően alakul.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató élt a lehetőséggel, 10 százalékuk a Diákhitel1, 7 százalékuk pedig a kötött felhasználású Diákhitel2 konstrukciót választotta. A 79 ezer hallgató közül 54 ezren állami, 25 ezren önköltséges képzésben tanulnak.
Lakóhely szerint Budapest és Pest megye áll az első helyen, sokan igénylik a hitelt emellett Borsod, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Bács-Kiskun megyékből is.
Az új tanévben a kizárólag a képzési költségekre fordítható, fix 2 százalékos állami kamattámogatott Diákhitel2-t a legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatandó tanulmányaikhoz igényelték. A 5,75 százalékos kamatú Diákhitel1 a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói között a legnépszerűbb. A képzések közül a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing és turizmus-vendéglátás van a vezető helyen.
Kérdésre válaszolva elmondta: elképzelhető a kamatnál további csökkenés, de erről most szeptemberben még korai nyilatkozni.
A mostani hiteligénylési időszakban is hasonló arányokra számítanak. Első körben szeptember 15-ig lehet beadni a kérelmeket - ismertette a vezérigazgató.
Lovas Attila vezérigazgató-helyettes az informatikai fejlesztéseket ismertetve elmondta: kedvező változás, hogy a szerződött ügyfelek augusztus végétől a Diákhitel Direkten keresztül egyszerűsített regisztrációval akár otthonról is nyomon követhetik az aktuális információkat, megtudhatják mennyi a fennálló hiteltartozásuk, illetve mekkora összeget folyósítottak számukra. Kitért arra, hogy a mobilalkalmazásokat is folyamatosan frissítik a jelzések alapján.
Imre Zita, a központ marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 2002-ben az igénylők száma 100 ezer volt, 2005-ben érték el a 200 ezret, 2010-ben pedig a 300 ezret. Szavai szerint 2008-tól, a gazdasági válság hatására konszolidálódni látszik az ügyfélkör, és azok kérik a hitelt, akiknek tényleg szükségük van rá.
A sajtótájékoztatón köszöntötték a 2001-ben indult program 350 ezredik ügyfelét is, Filipowicz Vandát, a Budapesti Corvinus Egyetem elsőéves hallgatóját. Az egyetemi hallgató - aki NB I-es kosárlabdázó - elmondta, hogy tehermentesíteni szerette volna a szüleit, ezért veszi fel a hitelt.


MTI