2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Csökkent az MKB bankcsoport vesztesége az év első felében
2014.08.28
Bank
662
.
Az év első felében csökkent az MKB Bank vesztesége, egyszeri tételek nélkül pedig adózás előtti eredménye pozitív lett - tájékoztatta csütörtökön az MKB Bank. Zrt. az MTI-t.

Az év első felében 15,298 milliárd forintra csökkent a bank vesztesége a 2013 első felében elszenvedett 26,296 milliárd forintról. Az adózás előtti eredmény pedig az egyszeri tételeket (tranzakciós illeték, árfolyamrésre képzett céltartalék, bankadó) leszámítva 6,7 milliárd forint többlet lett.
A szigorú költségcsökkentési programnak köszönhetően az év első hat hónapjában éves összevetésben nominálisan 4,9 százalékkal tovább mérséklődtek a banküzemi költségek.
A bank tőkemegfelelési mutatója az egy évvel korábbi 11,29 százalékról 18,21 százalékra emelkedett, ami továbbra is az egyik legmagasabb érték a hazai piacon. A bank ennek köszönhetően a BayernLB által bejelentett további tőkerendezéssel együtt képes lesz fedezni a devizaadós mentőcsomag költségeit - közölték.
Az MKB Bank 2014. április 30-ával sikerrel zárta le a román Nextebankban fennálló többségi tulajdonának értékesítését. Még meglévő külföldi befektetése, a román Corporate Recovery Management SRL értékesítése pedig folyamatban van.
Jelentős mérföldkő az MKB Bank történetében 2014. július 24-e, amikor a BayernLB bejelentette, hogy szeptember végéig egy jelentős tőkerendezést követően a magyar államnak értékesíti a bankban fennálló részesedését. Ezzel a bajor tartományi bank eleget tesz az Európai Bizottság előírásának, amely ezt a lépést a BayernLB-nek korábban nyújtott állami segítség egyik feltételeként rögzítette, még 2012-ben.


MTI