2024.04.19 | Péntek
Emma napja

Gumihulladékot hasznosító üzemet hoztak létre Bátonyterenyén
2014.07.30
Munkahely
505
Gumihulladékot hasznosító üzemet hozott létre a KGF Hungary Kft. a bátonyterenyei ipari parkban. A gépek telepítését ezekben a napokban fejezik be, jövő hét elején megkezdik a próbaüzemet. A cég 24 embert foglalkoztat majd.

Kokas Ferenc, a KGF Hungary Kft. ügyvezetője az üzem szerdai átadásán hangsúlyozta: Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme jött létre Bátonyterenyén.
A kétmilliárd forintos beruházás a Gazdasági Operatív Program (GOP) egymilliárd forintos támogatásával, emellett önerőből, bankhitelből, valamint az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogram keretéből valósult meg - tette hozzá.
Kokas Ferenc ismertette: a 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban több évtized alatt fejlesztett kínai technológiával dolgoznak, az alacsony hőmérsékletű, zárt rendszerű hőbontási technológiát először alkalmazzák Európában. Az új üzemben 24 emberrel kezdik meg a munkát, a későbbiekben 30-ra szeretnék emelni a létszámot.
Évi 6 ezer tonna gumiabroncs hulladékot dolgoznak fel, és hasznos, piacképes termékeket állítanak elő belőle - mondta az ügyvezető, hozzátéve: a végtermék hajómotorokban, dízelgenerátorokban felhasználható pirolízis olaj, a fekete műanyag termékek festékanyagául szolgáló pirolízis korom, a gumiabroncsokban lévő acélszálból pedig fémipari alapanyag lesz.
A pirolitikus eljárásban 420-440 fokon nyerik ki a gumiból a hasznos részeket. Kokas Ferenc arra is, hogy a köztudatban tévesen gondolják égetésnek a pirolízis technológiát, az valójában hőbontás, mert a folyamat oxigénszegény környezetben, zárt térben zajlik.
Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere fontosnak nevezte a kis- és középvállalkozók támogatását, mert nem lehet arra számítani, hogy ebbe a térségbe több száz, több ezer embernek munkát adó beruházások települnek. Nagy-Majdon József arra is emlékeztetett, hogy azon a területen, ahol megépült a KGF Hungary üzemcsarnoka, pár évvel ezelőtt még nádas volt Bátonyterenyén.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.