2024.04.19 | Péntek
Emma napja

TTE-HIK: megőrzendő érték a tankönyvpiac és a szabad tankönyvválasztás
2014.04.14
Oktatás
422
.
Megőrzendő értéknek nevezte a tankönyvpiacot és a szabad tankönyvválasztást közös állásfoglalásában a Történelemtanárok Egylete és a Hajnal István Kör.

A két szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott dokumentumban rámutatott: elfogadhatatlan, hogy az állami iskolákban a következő tanévre csupán két vagy három tankönyv közül lehet választani. Minden évfolyamon biztosítani kell a tényleges választás lehetőségét - rögzítették.
Aggályosnak tartják, hogy immár az állam által kiadandó 5-8. osztályosoknak szóló egyik történelemtankönyv-sorozat szerzője, Bánhegyi Ferenc nevéhez számos olyan mű kötődik, melyekkel kapcsolatban súlyos szakmai kifogások merültek fel. Példaként a jelenleg forgalomban levő művei közül az 5. osztályos erkölcstan és a 8. osztályos történelemkönyvet említik.
Álláspontjuk szerint a kísérleti könyvek kipróbálása kizárólag önként történhet. A felelős szakmai döntés lehetővé tétele érdekében elengedhetetlen, hogy a tankönyvrendelés előtt legalább a szerzők nevét, a szakmai koncepció részletes leírását és két mintafejezetet ismerni lehessen - olvasható az állásfoglalásban.

MTI