2024.04.18 | Csütörtök
Andrea, Ilma napja

A szakszervezetek béremelésről és a létszámleépítés visszavonásáról állapodtak meg a Dunaferrel
2020.02.13
Munkahely
1391
.
A kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezetek megállapodtak a bér- és szociális juttatások idei emeléséről az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjével, amely visszavonta a 2019 októberében bejelentett csoportos létszámcsökkentési szándékát - közölte a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Molnár László elmondta, hogy a Vasas és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet a munkáltatóval péntekig rögzíti a megállapodást, amely minden esetben a kollektív szerződés részét képezi. Az MTI a cégvezetést is szerette volna a megállapodás részleteiről megkérdezni, de ez eddig nem járt sikerrel.

A szakszervezeti vezető úgy vélte, hogy korrekt, mindkét fél szempontjából előnyös megállapodás született. A megegyezés eredményeként a szakszervezeteknek a Budapestre, az orosz nagykövetség elé tervezett demonstrációja is elmarad - tette hozzá. Mint elmondta, az alapbérfejlesztés két részletben történik: május 1-jétől alanyi jogon 3,4 százalékos, majd július 1-jétől újabb 6,8 százalékos béremelés lesz, utóbbiból 3,4 százalék szintén alanyi jogon jár majd, valamint a béren kívüli juttatások az éves átlagos bérfejlesztés mértékével fognak nőni. Hozzátette: a Dunaferr nehéz helyzetét figyelembe véve a cég alapanyag-vásárlását azzal segítették, hogy nem január elsejétől visszamenőleg lesz béremelés, illetve a szabadságos bér, amelyet június 10-ig kellene megkapniuk a munkavállalóknak - ez egy hónapot csúszni fog.

Molnár László szerint a megállapodás legnagyobb eredménye a csoportos létszámcsökkentési szándék visszavonása, amely esetében a munkáltató vállalta azt is, hogy december 31-ig nem jelent be újabbat.

Az ISD Dunaferr Zrt. tavaly október 30-án jelentett be háromszázötven dolgozót érintő létszámcsökkentést az európai acélipar rendkívül nehéz gazdasági helyzetére, a világgazdaság lassulására, a csökkenő keresletre és késztermék árakra, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások terheire hivatkozva.

Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.