2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Fontos az adatvédelem a hazai vállalkozásoknak, mégsem költenének rá
2019.12.18
Egyéb hírek
1744
.
Az adatvédelmet tartják a legfontosabb biztonsági kihívásnak a hazai technológiai vállalkozások, mégis alig költenének fejlesztésekre – derül ki a SzeBIT informatikai kiállítás résztvevőivel készített felmérésből. A Panda Security kérdőívét kitöltő magyar szakemberek az egészségügyi adatok kiszivárgásától tartanak a legkevésbé.

Az ügyféladatokat, a pénzügyeket, a dolgozókat és a szerződéseket érintő bizalmas információk védelme számít a legkritikusabb feladatnak a közel száz megkérdezett informatikai és technológiai szakértő szerint. A válaszadók közül azonban csupán minden tízedik ítélné súlyos problémának, ha a cégnél őrzött egészségügyi adatok kerülnének rossz kezekbe. Az adatbiztonság erősítése mellett az adatmentés fejlesztését, a hálózat és a végpontok védelmét sorolták a jövő év elsődleges céljai közé. 

A kutatásban résztvevő vállalkozások felénél nincs elkülönített költségvetés a kiberbiztonsági fejlesztésekre, és mindössze hét százalék tudott beszámolni a már meglévő keretük jelentős növekedéséről az elmúlt egy évben. A szakemberek kétharmada ennek ellenére nem aggódik amiatt, hogy cége egy évben belül kibertámadás áldozatává válhat, csupán a válaszadók ötöde véli úgy, hogy nem megfelelően védettek egy ilyen típusú betöréssel szemben. 

Az Európai Unió új általános adatvédelmi rendeletének, a GDPR-nak való megfelelést a szakemberek döntő többsége kulcsfontosságú feladatnak tartja, azonban mindössze a megkérdezettek harmada tervezi a követelmények betartását támogató technológia beszerzését. 

„Tevékenységük folytán a technológiai vállalatok óriási mennyiségű érzékeny üzleti adattal rendelkeznek, még sincs megfelelő hangsúly az adatbiztonságon. Bármelyik iparági szereplő hosszú távon csak úgy maradhat versenyképes, ha biztosítani tudja védettségét a behatolások ellen, ami az üzleti bizalom megtartásához elengedhetetlen” – hangsúlyozta Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

A SzeBIT keretében minden évben egy napra a jövő technológiáinak fővárosává válik Szegeden, ahol az IT világcégek magyarországi részlegei bemutatják leginnovatívabb termékeiket és megoldásaikat. A hannoveri cebit-en bemutatott IT futuretech megoldásaikat a nagy gyártók Szegedre hozzák, így a régió piacának érdeklődői is testközelből tekinthetik meg az egyes cégek zászlóshajóit jelentő újdonságokat.
Forrás: Panda Security Hungary, Noguchi Porter Novelli