2024.04.16 | Kedd
Csongor napja

Júniustól pályázhatnak a bankok a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek nyújtására
2017.05.19
Bank
1751
.
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghatározta a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit, e szerint a kamatfelár nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósításig felmerülő díjak és költségek maximáltak, a törlesztés annuitásos, 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódussal, vagy a maximum 30 éves futamidő végéig fix kamat alkalmazható. A minősítés elnyerésére június 1-jétől pályázhatnak a bankok - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A minősített lakáshitelek átlátható hitelfeltételekkel, könnyen összehasonlítható árazással igényelhetők, elősegítve a tudatosabb kölcsönfelvételt. A fogyasztók tájékozódását ősztől jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja. Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat is - írja közleményében az MNB.

Hozzáteszik: az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakáshitelek piacán élénk verseny alakuljon ki. A nemzetközi összehasonlításban is magas átlagos kamatfelárak, és a hitelkiváltások alacsony aránya alapján indokolt a versenyélénkítő eszközök alkalmazása.

Az MNB szerint a banki árversenyt élénkítheti, és ezáltal a hitelek árazását is kedvezőbbé teheti a standardizált, fogyasztóbarát jellemzőkkel rendelkező lakáshitel-termékek kialakítása, és elterjesztésük minél szélesebb körben.

A kamatok csökkenése irányába hat az is, hogy minősített fogyasztóbarát termékként csak olyan hitelt lehet kínálni, amelynek a kamatfelár maximuma még az úgynevezett "fair bank" törvényben meghatározott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 1 százalékponttal kedvezőbb.

A minősített termékekkel szemben követelmény, hogy kizárólag egyenlő havi törlesztőrészletek állapíthatók meg (annuitásos törlesztés), és a fizetendő kamatot 3, 5, 10 évre, vagy a futamidő végéig rögzíteni kell. A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap, a folyósítási határidő pedig a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap lehet.

A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot), amely - a megváltozott hitelkockázatokat is figyelembe véve - a forintosított hitelekre meghatározott maximális kamatfelárnál 1 százalékponttal (100 bázisponttal) alacsonyabb értéket jelent. Maximáltak a folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjakat is, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes.

A részletes pályázati feltételek alapján a hitelintézetek június 1-jétől kérhetik termékeik minősítését. A pályázatok elbírálását követően így akár már nyáron elindulhat a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazása.

A jegybank közölte azt is, hogy a javaslat újszerűségére és széleskörű hatásaira tekintettel az elmúlt két hónapban intenzív egyeztetéseket folytatott a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel a minősítés részleteinek véglegesítése érdekében.
Forrás: MTI