2024.04.19 | Péntek
Emma napja

A bankoknak üzleti érdekből is nyitniuk kellene a speciális igényű ügyfelek felé
2017.03.27
Bank
1641
.
A bankoknak, a pénzintézeteknek jól felfogott üzleti érdekükből is nyitni kellene a speciális igényű ügyfelek felé, ugyanis mintegy 500 ezer ember él Magyarországon valamilyen fogyatékkal - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője a jegybank által kiadott esélyegyenlőségi ajánlásról.

Binder István hozzátette: az MNB ajánlásában a bankoktól a jogszabályi követelményeken túlmutató intézkedéseket vár a megfelelő tájékoztatás és az egyenlő esélyű hozzáférés, illetve a szolgáltatások elérésének biztosítása, indokolt esetben pedig a fogyatékkal élők előnyben részesítése érdekében.

A felügyeleti szóvivő a jogszabályi követelményeken túlmutató intézkedések közül példaként említette, hogy a pénzintézeteknél a legközelebbi bejárati pontnál legyen egy, a speciális helyzetű ügyfelek számára fenntartott parkoló, az intézményekbe engedjék be a vakvezető kutyával érkező ügyfelet, ha szükséges biztosítsanak jelnyelvi tolmácsot. Továbbá az ügyintézők speciális oktatására, érzékenyítésére is szükség van.

Binder István felidézte: az elmúlt időszakban a kormány egy országos fogyatékossági programot indított 2018-ig, ezen belül kiemelt helyet kapnak a pénzügyi intézményekkel kapcsolatos intézkedések.
Forrás: MTI