2024.04.19 | Péntek
Emma napja

A diákok több, mint 90 százaléka sikeresen helyezkedett el a diplomaszerzés után
2017.02.13
Oktatás
1767
.
Az elmúlt három évben az alap-, illetve mesterképzésen végzett hallgatók közel negyede vezetői pozícióban dolgozik, vagy saját vállalkozással rendelkezik – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kutatásából, amely az intézmény hallgatóinak karrierútját vizsgálta. Az eredmények alapján a férfiak között több a vezető beosztásban dolgozó, és magasabb arányban indítanak saját vállalkozást is. A volt hallgatók közül szinte ugyanannyian találtak munkát hirdetés, mint személyes kapcsolat útján. A végzettek 20 százaléka vidéken, 2 százalékuk külföldön vállalt állást.

A METU-n végzett hallgatók 94 százaléka rendelkezik állandó, vagy alkalmi munkahellyel, közel 15 százalékuk vezetőként dolgozik, míg 8 százalékuk saját vállalkozásba kezdett. Az országos Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) részeként a METU is évente vizsgálja az intézmény alap-, illetve mesterképzésének nappali vagy levelezős tagozatain az elmúlt három évben végzett hallgatók jelenlegi munkaerő-piaci státuszát, valamint a piaci elvárások és az egyetemi képzés közötti összefüggéseket. A kutatás szerint a munkahellyel rendelkező végzettek háromnegyede Budapesten, 20 százaléka vidéken, 2 százaléka pedig külföldön dolgozott. A Budapesten lakók túlnyomó többsége (94 százalék) a fővárosban is dolgozik, ezzel szemben a vidékiek harmada rendelkezik budapesti munkahellyel. Az eredmények alapján a férfiak magasabb arányban (18 és 12 százalék) kerültek vezető pozícióba, mint a nők, valamint többen (12 és 7 százalék) indítottak saját vállalkozást is.

A felmérés szerint a munkahellyel rendelkezők átlagosan több, mint két éve (26 hónapja) dolgoznak a munkahelyükön. A végzettek többsége a marketing, reklám, PR, HR, munkaügy, idegenforgalom, valamint a kereskedelem és értékesítés területén helyezkedett el, ami szorosan illeszkedik az egyetem képzési kínálatához. A művészeti szakcsoport végzettjei között az átlagosnál többen indítottak saját vállalkozást, míg a kommunikációs szakok volt diákjai közül az átlagosnál többen számoltak be arról, hogy vezetői, vagy felsővezetői pozícióban dolgoznak. A végzett hallgatók kétötöde (42 százalék) már a képzés alatt is dolgozott, a többiek pedig jellemzően hirdetés útján vagy kapcsolati tőkéjük felhasználásával találtak állást. A munkakeresési folyamat során a volt hallgatók közel ugyanolyan arányban szereztek állást hirdetés (21 százalék), mint személyes kapcsolat útján (19 százalék).

„Az egyetemi évek alatt hallgatóink aktív kapcsolatokat ápolhatnak a versenyszféra képviselőivel a képzési programjaink keretében.” – mondta Major Szilvia a METU KarrierCentrumának vezetője. „A tanulmányok során megszerzett kapcsolatrendszer és annak hatékony működtetése rendkívül fontos, helyzeti előnyt jelenthet a hallgatók számára. A képzések eredményességét az idei felmérés is megerősíti, amely szerint összességében a hallgatók háromnegyede ajánlaná a METU-t másoknak is” – tette hozzá a vezető.

A kérdőíves kutatás válaszadóinak kétharmada úgy véli, hogy munkaköre kapcsolódik a METU-s végzettségéhez, 13 százalékuk pedig jelenleg is felsőoktatási intézményben tanul tudása bővítése céljából. A magasabb beosztásban dolgozók és a saját vállalkozással rendelkezők erősebb kapcsolatot látnak a munkájuk és az egyetemi végzettségük között, a felsővezetők közel háromnegyede szerint tevékenységük és végzettségük szorosan kapcsolódik egymáshoz. A jelenleg is aktív hallgatók több, mint fele nappali tagozaton folytatta tanulmányait. A továbbtanulás legfőbb motivációi között a DPR kutatás szerint leggyakrabban az ismeretek bővítése vagy frissítése, a plusz képzéssel elérhető előléptetési lehetőség, valamint a munkahelyi elvárások szerepeltek.
Forrás: Noguchi